Er zijn enkele voorwerpen uit je wagen gestolen: wat dekt de verzekering?


Wanneer je slachtoffer bent geworden van een diefstal uit je wagen, is het eerste wat je moet doen de politie erbij halen om een proces-verbaal op te stellen.

Maar zijn de gestolen voorwerpen ook gedekt door je verzekering? Niet alleen je autoverzekering kan je vergoeden, ook andere verzekeringen kunnen een rol spelen.

1/ Je autoverzekering

Je autoverzekering dekt enkel de voorwerpen die deel uit maken van je auto zoals je auto-radio of geintegreerde gps. Andere voorwerpen die in je auto liggen zoals gsm of pc zijn niet gedekt door je autoverzekering.

Heeft je auto schade opgelopen tijdens de diefstal, zoals een gebroken ruit of geforceerd slot? Deze schade zal wel gedekt zijn door je autoverzekering als je een omnium of mini-omnium autoverzekering hebt. Maar... meestal heb je een vrijstelling bij je verzekering zodat een deel van de schade voor je eigen rekening zal blijven. Een gewone autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid zal niet tussenkomen.

2/ Je brandverzekering

In sommige gevallen zal de brandverzekering of woningverzekering tussenkomen. Wanneer je gsm, pc of handtas worden gestolen en hierbij komt geweld of afpersing aan te pas tegenover jezelf als verzekerde, dan zal de brandverzekering tussenkomen om de schade te vergoeden.

Je moet daarvoor minstens de waarborg diefstal onderschreven hebben in je brandverzekering. De gestolen voorwerpen moeten ook deel uitmaken van de voorwerpen die bij een diefstal in je woning zouden verzekerd geweest zijn. Ook bij de brandverzekering kan er sprake zijn van een vrijstelling of maximale tussenkomst van de verzekeraar.

Deze uitbreiding van de brandverzekering is ook dikwijls van toepassing indien er voorwerpen uit je auto worden gestolen in het buitenland met geweld of afpersing.

Om deze onaangename situatie te vermijden, is het nog altijd het beste om geen voorwerpen van waarde in je auto achter te laten! Zelfs indien ze niet zichtbaar zijn, kunnen ervaren dieven ze soms natrekken.

Tag Cloud