Waarom de ene vergelijking van autoverzekeringen de andere niet is...

Wanneer je autoverzekeringen wil vergelijken en de verschillen tussen de producten en pricing wil vermelden, dan moet je aan een aantal regels voldoen. Doe je dat niet dan ben je niet transparant en open naar de surfer toe.

Welke regels zijn dat?

- Eerst en vooral zijn prijzen in de autoverzekeringssector niet alleen verschillend; ze veranderen ook nagenoeg elk jaar. Dit komt omdat een automatische indexatie van de prijzen van de autoverzekering verboden is. Daarom beslist elke maatschappij het tarief aan te passen. Dit kan op een lineaire wijze (bvb het tarief van iedereen met 3% verhogen) of op een specifieke manier (bijvoorbeeld alle personen met bonus-malus hoger dan 3 met 5% verhogen en de anderen niet).

Deze wijziging gaat dan in op je jaarlijkse vervaldag. Die vervaldagen zijn over het hele jaar gespreid. Daarom zijn verhogingen altijd mogelijk. Je vervaldagbericht moet aangeven dat er een wijziging heeft plaatsgehad.

Besluit : wie niet online de tarificaties opvraagt bij de verzekeraars, kan onmogelijk een juiste premie geven. Het is administratief niet mogelijk om de premies van de verzekeraars bij te houden en zelf aan te passen.

Presenteer je premies op basis van een enquête, dan kan je zeker niet actueel zijn en kan de vergelijking niet juist zijn.

- Uitleg van het product: de prijs is één aspect van de autoverzekering. De karakteristieken van het product is een andere realiteit. Vergelijken vereist dat de presentatie van het product gebeurt volgens dezelfde beschrijving. Verschillen komen dan op die manier tot uiting.

Gewoon een soort kwotering is onvoldoende vermits die belang hecht aan sommige dingen en minder aan andere. De appreciatie van verschillen is voor een deel persoonlijk. Een voorbeeld: wat is het belangrijkste voor iemand; een vrijstelling bij schade van 2% tegenover een ander product met 3% of een verhoging bij schade van je bonus malus met 3 stappen tegenover 7 stappen elders?

In het belgische landschap heb je niet zoveel online mogelijkheden voor het vergelijken van de autoverzekeringen. Mefirst.be voldoet aan de 2 vorige criteria, testaankoop volgt deze niet bijvoorbeeld. Dan is de keuze snel gemaakt.

Tag Cloud